Wat is social media?

Social media is een verzamelbegrip voor internet applicaties waarmee je informatie op een makkelijke en leuke wijze met andere mensen kunt delen. Dit geldt niet alleen voor tekst informatie zoals nieuws en artikelen, maar ook voor beeld en geluid. De gebruikers van de online platformen zorgen dus voor de inhoud en niet een professionele redactie. Door het publiceren van berichten of te reageren op berichten van andere gebruikers delen mensen verhalen, kennis en ervaringen. Het biedt ons de mogelijk om ten alle tijden in contact te staan met onze vrienden en kennissen ook als je niet bij hun in de buurt bent.

Voorbeelden

Er zijn vele soorten social media. De meest bekende voorbeelden zijn YouTube, Facebook, Linkedin en Twitter. Maar ook WikiPedia en Hyves zijn voorbeelden van social media. En vergeet de diverse datingsites niet, ook hier vullen de gebruikers zelf de informatie in waardoor ze ook onder social media vallen.

Geschiedenis van het communicatiekanaal

Social media is in de huidige tijd niet meer weg te denken. Als we gaan kijken naar het ontstaan van social media, moeten we tientallen jaren terug in de tijd duiken. Veel mensen denken dat social media pas is ontstaan sinds de opkomst van Facebook en Twitter, maar niets is minder waar. Echter is de het begrip 'social media' pas later ontstaan. Wie deze term het eerste heeft gebruikt en wanneer dit was, blijft onduidelijk. De eerste vorm die bekend is van social media ontstond in 1978.

De opkomst van het wereld bekende MySpace

Vanaf toen ging het snel. We zijn begonnen met forums en de eerste profielen-sites in 1994. Door de introductie van MySpace in 2003 werd een basis gelegd voor het sociale media zoals wij die nu kennen. Het concept van een profiel aanmaken en je hierdoor met anderen te verbinden was toen al bijna tien jaar in de omgang, maar door de populariteit van MySpace werd het wereldwijd bekend.

De rol van social media in het heden

Sinds 2005 wordt de social media steeds meer voor commerciële doeleinden gebruikt. En sinds 2009 is er overal wel social media. Het is niet meer weg te denken uit onze huidige levensstijl. De meest gebruikte social media kanalen zijn op het moment Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Linkedin. Welke vorm van social media gebruik jij?