De gevaren van social media

Doordat alles wat jij op internet zet zichtbaar blijft, schuilen er ook een aantal gevaren in het gebruik van social media. Mensen zijn zich vaak niet bewust van de informatie die ze plaatsen op online platformen en de gevolgen die dit kan hebben. Ben vooral voorzichtig met kinderen op het internet, je weet nooit wie er aan de andere kant van het scherm zit.

Iedereen kan gebruiker zijn

Doordat de social media een laagdrempeligheid kent, kan iedereen gebruik maken hiervan. Ook mensen die geen goede bedoelingen hebben. Wanneer jij vrolijk in de zon zit te genieten op vakantie en dit met je vrienden deelt middels een bericht of een foto op Facebook, bedenk dan dat het voor iedereen zichtbaar is. Dus ook voor inbrekers. Dat korte berichtje of die ene foto kan dus desastreuze gevolgen hebben, want dieven kunnen zo erg gemakkelijk te weten komen waar zij hun slag kunnen slaan.

Profielen nalopen

Vergeet niet dat bedrijven ook profielpagina´s kunnen bekijken. Dus wanneer je solliciteert, kunnen bedrijven je profiel nalopen. Dus ook jouw privé foto´s en berichten zijn zichtbaar, wat voor eventuele problemen zou kunnen zorgen. Ook wanneer je een feestje heeft gehad wat nét iets later en gezelliger uitviel als waar je op had gerekend, waardoor je niet in staat bent om de volgende dag te gaan werken, kan door een post op internet voor problemen zorgen wanneer jouw werkgever hiervan op de hoogte raakt.

Recent voorbeeld

Een recent voorbeeld van een consequentie door foutief gebruik van social media is het Project X feest in Haren. Duizenden jongeren kwamen op het feest af, doordat de uitnodiging voor iedereen met een Facebook profiel zichtbaar was. Dit zorgde voor een zeer uit de hand gelopen feest waar zelfs de politie bij aan te pas moest komen.

Denk dus na bij de onnozele posts die je op Facebook, Twitter of Instragram zet en kunnen nadelen aan blijven plakken.