unlock je nieuwe level

De makers van social media games hebben ingespeeld op het sociale gedeelte. Steeds vaker krijgen we via bijvoorbeeld Facebook uitnodigen voor het spelen van een spel. Deze uitnodiging krijg je van een vriend. Doordat hij of zij jou uitnodigt krijgt die persoon weer speellevens of extra punten zodat ze verder kunnen naar het volgende level of bijvoorbeeld hun virtuele trofeeën kast kunnen aanvullen.

Hulp van vrienden

Er komen steeds meer social media games die gebruik maken van een soortgelijke dienst. Door je vrienden uit te nodigen, kun jij zelf verder geraken in het spel. In feite helpen je vrienden je dus. Wanneer zij besluiten dit spel ook te gaan spelen, is het doel van de producent vervuld. Deze heeft namelijk als doel dat zoveel mogelijk mensen zijn game gaan spelen. En door uitnodigingen voor 'hulp' van vrienden, melden nieuwe mensen zich aan, die het spelletje ook gaan spelen en vervolgens ook weer uitnodigingen de deur uit sturen. Zo is de cirkel rond en spelen steeds meer mensen wereldwijd dezelfde spelletjes. Je vind dit overigens niet alleen terug bij specifieke social media games, maar ook games die gebaseerd zijn op abonemmenten. Denk bijvoorbeeld aan mmo's, waar je door het aanmelden van nieuwe spelers zelf gratis speeltijd krijgt. Het uitnodigen van vrienden is ook erg populair bij online gokmogelijkheden als online pokeren en gokkasten zoals van Powerjackpot op Gokkasten Jackpot of Nedbet op Gokkasten Start.

Vervelend

Omdat er toch steeds meer ergernissen ontstonden door alle uitnodigingen, zijn er sociale netwerken geweest die een optie tot uitsluiten hebben bedacht. Door aan te klikken dat je geen enkele uitnodigingen van een bepaald spel meer wil krijgen, kun je deze ergernis voorkomen. Echter moet je dit wel per spel inschakelen. Ook gebruiken de uitgevers van social media games vaak jouw gegevens voor andere doeleinden. Let dus goed op wanneer je je aanmeldt voor bijvoorbeeld een spelletje waar je de mogelijkheid hebt krasloten te kopen zoals op kraslotenkrassen.com, waar je eigenlijk precies mee instemt.