De voor en nadelen van social media

Social media kent voordelen en natuurlijk ook nadelen, al staan we bij dit laatste niet echt stil. We letten voornamelijk ook de voordelen waar we dan ook van genieten, denk maar eens aan alle actualiteit die je tot je krijgt en hoe makkelijk je dit via andere media weer kunt verspreiden. Hoe eenvoudig je in contact komt met je vrienden, kennissen en vage kennissen.

Voordelen van social media

Het begrip social media is al helemaal ingeburgerd in ons dagelijkse leven. Vele van ons checken in bed nog of er geen nieuwe facebook posts bij gekomen zijn. Hierdoor zijn voordelen eenvoudig op te noemen. Het is een zeer uitgebreide bron van informatie. Contacten leggen met anderen gebeurd op online platformen veel sneller en makkelijker dan in het dagelijkse leven. Daarbij is iedereen gelijk. De makkelijke benaderbaarheid en het reageren wanneer het jou uitkomt is ook een voordeel. Het grootste voordeel is misschien nog wel dat je veel mensen in minder tijd kunt bereiken.

Nadelen van social media

Maar aan alles zit ook een keerzijde en zo ook aan het gebruik van social media. Het grootste nadeel van social media is de onbetrouwbaarheid.  De gebruikers van de online platformen zorgen zelf voor de inhoud, dus ook onwaarheden kunnen worden ingevuld. Ook wordt als nadeel vaak de privacy genoemd. Als iets online staat, blijft dit ook altijd online voor iedereen beschikbaar. Hierdoor weet je niet wat er in de toekomst nog ooit met deze gegevens gedaan zal worden. Het bijhouden van social media kost tijd. Door het dagelijkse gebruik verwachten andere gebruikers snelle respons. Hierdoor is ook een nieuwe verslaving ontstaan. We kunnen niet meer zonder. Het klinkt misschien eigenaardig, maar mensen die verslaafd hieraan zijn kennen ook ontwenningsverschijnselen wanneer zij geen gebruik kunnen maken van social media. Een laatste nadeel van social media is misschien wel de laagdrempeligheid. Hierdoor komt online pesten, afpersing en het uiten van dreigementen steeds vaker voor.

Ben jij een veelgebruiker van social media? Let dan op bij deze nadelen en zorg ervoor dat jij alleen zult genieten van de voordelen.

De gevaren van social media

Doordat alles wat jij op internet zet zichtbaar blijft, schuilen er ook een aantal gevaren in het gebruik van social media. Mensen zijn zich vaak niet bewust van de informatie die ze plaatsen op online platformen en de gevolgen die dit kan hebben. Ben vooral voorzichtig met kinderen op het internet, je weet nooit wie er aan de andere kant van> Lees verder